четвер, 31 серпня 2023 р.

Іван Вагилевич - будитель духу народного

       

      З села Ясень, що на Рожнятівщині, почалась дорога відродження слави бойківського краю: на ясенському горизонті загорілась зірка, яка напророчила Івану Вагилевичу, жвавому і допитливому  хлопчині , стати зачинателем українського слова, будителем національного духу  в Галичині. Один із зачинателів нової української літератури в Галичині Іван Миколайович Вагилевич увійшов в історію нашої культури як талановитий письменник, літературознавець, лінгвіст, фольклорист і етнограф, громадсько-культурний діяч.

    До відзначення 212 - ої річниці від дня  народження Івана Вагилевича  в бібліотеці оформлено книжкову виставку " Іван Вагилевич - будитель духу народного".




   Сьогодні неможливо уявити вітчизняну літературу без фундаментального доробку Івана Миколайовича Вагилевича. Його творча спадщина - то коштовна перлина в духовній скарбниці українського народу.     

     Учімося у нього самопосвяти  та йдімо кроком національного поступу, як прагнув і вчив Вагилевич. І нехай ніколи не заростають стежки, що ведуть до вічних криниць нашої давньої історії, з яких ще не одне покоління набиратиметься сили  й наснаги на плідну працю для прослави рідного бойківського краю і всієї України. 


Немає коментарів:

Дописати коментар