вівторок, 29 серпня 2023 р.

Пам'ятаємо загиблих, шануємо живих

                                               


                                                                                                                        Герої такі не вмирають,

                                                                                                                       Вони будуть вічно живі.

                                                                                                                       Героїв завжди пам’ятають

                                                                                                                       На небі й на рідній землі!

                                             Пам’ятаємо загиблих, шануємо живих.

        На жаль, право бути незалежними необхідно виборювати. Наш героїчний народ пережив не одну війну, виборюючи свою незалежність та самостійність. Попри це українці залишаються волелюбними, нескореними й хоробрими.   Пам’ятати усіх, кого ворожі обстріли навіки вирвали з обіймів рідних, — обов’язок українців.

        Щороку 29 серпня в Україні відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Цей день встановлено Указом Президента України з метою вшанування світлої пам'яті військовослужбовців і добровольців, для увічнення героїзму, громадянської відваги і самовідданості, сили духу, стійкості та героїчного подвигу воїнів, полеглих під час виконання бойових завдань із захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України, мирних громадян, які загинули унаслідок збройної агресії російської федерації проти України/

             Це не єдиний день у році, коли ми згадуємо, віддаємо шану, розповідаємо про тих, хто віддав життя, щоб відстояти Україну, її державність, незалежність і соборність. Але це особливий день, нагода для всіх у суспільстві разом зосередитися на пам’яті, шані і вдячності. Цей День пам’яті держава започаткувала в 2019 році. Саме 29 серпня, бо з цією датою пов’язаний один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного вторгнення – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом у 2014 році. Тоді російське керівництво – традиційно для себе – порушило домовленості: українських військових розстріляли, коли вони колонами проходили тим, що мало бути «зеленим коридором». Їхній шлях пролягав через соняшникові поля. Тому традиційним символом пам’ятного дня 29 серпня став соняшник.   За дев'ять  років, що минули від часу Іловайської трагедії, про цю чорну сторінку в російсько -українській війні розказано чимало…

      Наприкінці серпня 2014 року після запеклих боїв бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці. За офіційними даними, навколо Іловайська і в самому місті загинули 366 українських бійців, близько 450 отримали поранення, 300 потрапили в полон, 158 досі вважаються зниклими безвісти. Та навіть у меншості й без підкріплення наші захисники довели, що здатні зірвати плани ворога та зупинити його просування на рідній землі.  Повномасштабне вторгнення Росії 24 лютого 2022-го відкрило нову сторінку героїзму, стійкості та, на жаль, втрат. 

      До Дня пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в бібліотеці  влаштовано тематичну викладку літератури   "Пам'ятаємо загиблих, шануємо живих". 

     Уклонімося пам'яті загиблих героїв!

Вічна пам’ять Героям, які полягли в боях за нашу вільну, незалежну Україну!




Немає коментарів:

Дописати коментар