четвер, 20 травня 2021 р.

Вишиванка - символ української душі

                                             

                Щороку у третій четвер травня Україна святкує День вишиванки – всеукраїнське свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції.

       В рамках цьогорічного Дня вишиванок бібліотека підготувала виставку-інсталяцію «Вишиванка – символ української душі». На виставці представлено старовинний одяг, рушники, вишиванки та літературу за темою виставки. Переглянувши виставку-інсталяцію ви дізнаєтесь про історію свята, традиції святкування, дізнаєтесь що символізує вишита сорочка, традиції вишивки української сорочки.


                                                

                                         


       У  невичерпній  спадщині  духовної  культури  українського  народу  є особлива, винятково важлива її частина – вишивка. Українська вишита сорочка втілює в собі одну з основних функцій, якої дотримувалися з давніх часів - бути оберегом, а вишиванка - це не тільки символ краси, молодості, наслідування, а й наш генетичний код.

      Історія української вишиванки - це історія українського народу. З вишиванки, як з книги, можна зчитати, якими талановитими були і є українці, якими гарними були господарями та майстрами. Вишиті  сорочки  та  вишиванки  будуть  оберігати  нас,  наділяти  силою рідної землі, тому що символи, вишиті на них, мають глибоке значення, яке закладене тисячі років тому.

      Завідувачка клубом с.Ясень Зінаїда Смик  прочитала власний вірш " З нас кожен долю вишиває сам", приурочений Дню вишиванки. 


 З нас кожен долю вишиває сам...

 Червоними і чорними нитками, 

Будуючи у серці власний храм, 

Молитвою та добрими ділами...

 Яку палітру різних кольорів

 Несе в собі звичайний візерунок...

 Він може розповісти все без слів

 Він гордість, сила, слава і дарунок. 

Бо вишиванка - генетичний код,

 Який живе від роду і до роду.

 Плекає силу ще з прадавніх сот 

 Цілющий дух вкраїнського народу. 

 На давнє домоткане полотно

Лягає диво-вишивка гладенька

Щоб зла на світі більше не було,

 Щоб розквітала Україна-ненька! 

           Вишиванка – це символ, який єднає українців і презентує Україну у світі. Вишиванка – це генетичний код та дрес-код української нації.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар