вівторок, 31 травня 2022 р.

Куріння чи здоров'я - обирайте самі

                                                  

  Всесвітній день без тютюну – встановлений у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я, святкують 31 травня кожного року. В цей день по всьому світу проходять антитютюнові акції.

    На сьогоднішній день, за даними звіту Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), від вживання тютюну щороку помирає понад 5 мільйонів людей; очікується, що до 2030 року ця цифра зросте до 8 мільйонів смертей щорічно. У Європейському регіоні тютюн винен у смерті близько 1,6 мільйона людей на рік.

     Куріння — одна з головних причин цілого ряду хронічних недуг: ішемічної хвороби серця, хронічного бронхіту, емфіземи легень, раку легень та інших органів. 

      Найдужче ця шкідлива звичка спричиняється до серцево-судинних захворювань. Дослідження показали, що курці вдвічі частіше нездужають на стенокардію, в 12 разів — на інфаркт міокарда. Небезпека виникнення цих захворювань пропорційна кількості викурених цигарок. Нікотин, який є в тютюні, викликає звуження судин серця. Тому приступи стенокардії, викликані ним, називають «стенокардією курця». Крім того, куріння збільшує риск виникнення облітеруючого ендартеріїту і крововиливу в мозок (інсульту). Мозковий інсульт у любителів цигарок стається в 4—6, а рак легень поражає їх у 10 разів частіше, ніж у тих, що не курять. У той же час встановлено, що патологічні зміни в організмі тих, хто позбувся цієї звички, поступово піддаються зворотньому розвитку. Люди, які розлучилися з тютюном, стають активнішими і працездатнішими.. У них поліпшуються пам'ять, настрій, самопочуття.          Досвід свідчить, що кинути курити краще відразу. Кому ж це не вдається, слід звернутися за допомогою до наркологів і психіатрів, які нададуть йому кваліфіковану допомогу і необхідні поради. Припинення куріння або різке його зниження можуть викликати неприємні відчуття — підвищену дратівливість, порушення сну, зниження працездатності. Однак ці симптоми тривають лише кілька днів. Часто після відмови від цигарок збільшується маса тіла. Це пов'язано з усуненням інтоксикації тютюном, вживанням більшої кількості їжі та солодощів, якими стараються замінити цигарку. В цьому випадку необхідно дотримуватися дієти, збільшувати фізичні навантаження, вживати вітаміни груп В і С.

    Пам'ятайте: нешкідливих видів куріння немає, відмова від нього приносить користь у будь-якому віці й незалежно від того, скільки років ви курите! Слід лише дотримуватися 10 порад:

1.Реєструйте час, коли випалили кожну цигарку або   тільки хотіли запалити, однак утрималися. Відзначайте, як сильно   вам хотілося в той момент курити. Це не тільки допоможе максимально скоротити кількість цигарок, але й зрозуміти, коли    бажання курити найдужче, виділити «найважливішу» цигарку дня і в подібній  ситуації постаратися сконцентрувати всі сили,  щоб  відмовитися від  куріння.

2.Ви кидаєте курити відразу чи поступово? Якщо поступово,то визначіть собі проміжні цілі на шляху до остаточної   відмови від  тютюну.

3.Коли відчуваєте сильну потребу в курінні, краще кинути цю звичку відразу. За день або два до остаточної відмови   викуріть приблизно удвічі більше цигарок, ніж звичайно. В результаті виникне перенасичення організму нікотином й  іншими шкідливими компонентами  тютюну.  Ви особливо відчуєте шкідливу    дію куріння  і  легше  зможете  з   ним   розпрощатися.

4.Виникло бажання закурити — не діставайте цигарки, не беріть до рук пачки хоч протягом трьох хвилин. Постарайтеся займатися чимось таким, що допомогло б забути про цигарку: зателефонуйте   комусь,   пройдіться   коридором.

5.Щоранку намагайтеся якомога довше відтягувати час, поки запалите  першу  цигарку.

6.Визначте години, коли ви ніби    дозволили собі    закурити. І постарайтеся  максимально скоротити кількість таких моментів.

7.Викурюйте   тільки   половину   цигарки.

8.Постарайтеся  замінити  її  легкими  вправами,     короткими енергійними прогулянками до і після роботи. Не замінюйте цигарки їжею, особливо висококалорійною — жирною, солодкою, мучною.

9.Винесіть з кімнати попільничку, запальничку та всі предмети,  які   нагадують  про  куріння. 

10. Ніколи не оголошуйте оточуючим: «Я кидаю палити». Коли ж вам запропонують цигарку, скажіть, що в даний момент вам не хочеться. Якщо з дня остаточної відмови викурите цигарку, це не викличе нарікань присутніх і не буде означати, що порушили слово.

     До Всесвітнього дня без тютюну працівники бібліотеки підготували онлайн бесіду та оформили  тематичну поличку«Куріння чи здоров'я - обирайте самі",  на якій представлені книжки та матеріали спрямовані проти тютюнопаління.


      БІБЛІОТЕКА ЗА ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ.


Немає коментарів:

Дописати коментар