пʼятниця, 27 січня 2023 р.

І знов під Крутами рясні сніги упали

                                            

        29 січня українська громадськість відзначає День пам’яті Героїв Крут. 105 років тому молоді захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху – перш за все як приклад волелюбності і незламності українського народу.

         29 січня 1918 року назва невеликої станції Крути, що розташована на  Чернігівщині  уздовж  лінії  Бахмач-Київ,  ознаменувала  відлік  нового духовного  злету  нації,  який  уже  більше  століття  є  національним символом для десятків поколінь борців за свободу та незалежність. Світова історія знає багато жертв в ім'я ідей, але аналогічної Крутам не було. Особливістю бою під Крутами є те, що в ньому на захист Української Народної Республіки в умовах політичної та управлінської неспроможності тогочасної української влади добровільно стали київські студенти, гімназисти та юнаки військової школи супроти ворога, який мав багаторазову чисельну перевагу. В  масштабах  всесвітньої  історії  ця  битва  зовсім  невеличка.  Вона  не  є  зразком військового мистецтва. Просто це – символ нескореного духу нашої нації.

     З метою вшанування пам'яті воїнів - студентів полеглих в бою під станцією Крути в бібліотеці влаштовано виставку - пам'ять " Бій під Крутами - символ нескорених українців"


 та спільно з клубом проведено годину історичної пам’яті « І знов під Крутами рясні сніги упали».


       Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі. Вони – студенти, курсанти, школярі – виявилися у своєму патріотизмові вище за класові інтереси і, коли постала потреба, без вагань віддали молоде життя в ім'я волі свого народу.

       Нехай пам'ять про наших героїв, що загинули під Крутами, буде вічною. І нехай їхня смерть буде для нас прикладом, як треба любити свою Батьківщину.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар