пʼятниця, 20 січня 2023 р.

Свято зріднених сердець

 

    В історії України є події, які за своїм історичним значенням доленосні. Одна з них - соборність України. Українська революція 1917-1921 рр. - одна з найважливіших сторінок історії новітньої доби. Від 1917 року боротьба українського народу за своє визволення неприпинялася аж до здобуття незалежності України у 1991 році.  22 січня Україна святкуватиме  День Соборності. Саме цього дня  в 1919 році відбулася ключова для сучасної України подія на шляху до єдності і незалежності держави - проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західно -Української Народної Республіки  (ЗУНР) .

    З нагоди цього свята бібліотека  спільно з клубом провела   історичну  годину  « Свято зріднених сердець»   та влаштувала викладку літератури " На шляху до Соборної України".

  На виставці представлені документи, книги, світлини, які ілюструють історичні події проголошення незалежності УНР, діяльності дивізії Армії УНР і об'єднання УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року в Соборну Україну. Окремі матеріали висвітлюють діяльність Народного Руху України 1989 -1991 роках.

  Національна єдність є не тільки базовою цінністю громадян країни, а й обов’язковою передумовою успішного спротиву зовнішній агресії. Сьогодні Україна продовжує боротьбу за незалежність і соборність. Тому соборність залишається на порядку денному національних завдань.  Акт Злуки сьогодні, з перспективи часу, сприймається як своєрідне знамення для нас, нинішніх українців. Сьогодні Україна, можливо як ніколи раніше, потребує єдності й соборності всього українського народу - в Україні та за кордоном. Це - головна умова нашої сили та незалежності.

                                               

Немає коментарів:

Дописати коментар