пʼятницю, 4 листопада 2022 р.

Богдан Лепкий - майстер слова

   9 листопада виповнюється 150 років від дня народження Б.С.Лепкого, українського письменника, історика літератури, громадсько – культурного діяча, художника.

     Богдан Сільвестрович Лепкий (літературний псевдонім Марко Мурава)– одна з вершинних постатей в історії українського красного письменства і культури, розвою національного духу, гордість народу. Це видатний поет, прозаїк, критик, педагог, вчений-літературознавець, історик літератури, перекладач, видавець, редактор, художник, громадсько-культурний діяч та публіцист. 

       У всіх сферах своєї діяльності Богдан Лепкий прагнув чесно, самовіддано служити рідному народові, оспівувати його героїчне минуле, визвольні прагнення, розкривати благородство душі трудового люду, національно свідомої інтелігенції, утверджувати ідеали добра і справедливості, добросусідських взаємин з іншими націями.  Богдан Сильвестрович залишив нам досить велику різножанрову творчу спадщину, особливе місце в якій посідає проза (оповідання, новели, історичні повісті "Вадим", "Крутіж", "Сотниківна", "Орли", трилогія "Мазепа", мемуари "Бережани"). У його творчій скарбниці є також казки та оповідання для дітей. Він - автор відомої пісні "Чуєш, брате мій" ("Журавлі"), музику до якої написав брат Левко Лепкий.

      Творчість Богдана Лепкого ще за його життя вийшла далеко за межі України, стала надбанням багатьох літератур, зокрема слов’янських, сприяла та нині сприяє глибокому взаєморозумінню із зближенню між народами. Вона була важливим чинником розвитку духовної культури нашого народу, збагачення українського художнього слова. 

       Сьогодні ім'я Богдана Лепкого, його твори після довгого і несправедливого замовчування повертаються в українську літературу. 

        В бібліотеці  розгорнуто книжкову  виставку «Богдан Лепкий - майстер слова» приурочену до 150-річчя від дня народження видатного українського письменника, літературознавця, художника, видавця і педагога.




Немає коментарів:

Дописати коментар