вівторок, 9 листопада 2021 р.

Любіть рідну мову!

                                       

       9 листопада – День української писемності та мови.  Це свято  відзначають з 1997 року. Воно приурочене до дня вшанування Преподобного Нестора Літописця - автора "Повісті минулих літ", історичної праці, з якої ми черпаємо знання про давню Русь. Мова та писемність - це те, що відрізняє людину від інших живих істот, і те, завдяки чому людство розвивається. Українська мова та писемність - це те, що відрізняє українців від інших народів та єднає нас усіх у єдину націю. Українці зберегли свою мову попри те, що окупанти багато років намагалися знищити її, забороняли книгодрукування, переслідували кобзарів, письменників, науковців. У сучасному світі мова відіграє особливу роль - адже ми живемо не тільки у реальному, але й у віртуальному просторі, де мова є єдиною ознакою країни та людини. Українська мова - одна з наймилозвучніших у світі, але мову творять люди, зокрема й ти, тому від тебе залежить її майбутнє.

        До  Дня писемності та мови в бібліотеці презентовано книжкову виставку «Любіть рідну мову!"  Книжкові видання, представлені на виставці  дають  змогу читачам поглянути на історію свого народу, збагнути роль рідної мови в утвердженні української державності, а також   на виставці представлені художні твори та поезія українських авторів, книжкові видання про історію української мови, вислови та цитати відомих людей про її красу.

       Дорогі друзі, маємо сміливість серцем і душею впевнено сказати: «Ми – українці!». Хай усіх нас єднає належність до великого народу! Плекаймо всі разом ту мову ,що дісталась нам у спадок від наших пращурів!

        Великий український вчений, мовознавець Іван Огієнко сказав: «Мова – душа кожної національності, її святощі, її найцінніший скарб». 

        Любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже мова, як і Україна, — у нашому серці, і починається вона з кожного з нас.



Немає коментарів:

Дописати коментар