вівторок, 31 серпня 2021 р.

Він - наш поет, він - наша слава

                                           

                                                                                                                  

                                                                                     Розкинулись красно одвічні Горгани, 

                                                                                     Несуть із віків неповторну красу.

                                                                                    Наш край – колиска Вагилевича Івана, 

                                                                                    Що в вічність ступив за « Русалку Дністрову».

                                                                                                                                          О. Лесюк 

              З села Ясень , що на Рожнятівщині ,  почалась дорога відродження слави бойківського краю:  на ясенському горизонті загорілась зірка ,  яка напророчила Івану Вагилевичу, жвавому і допитливому хлопчині , стати зачинателем українського слова, будителем  національного духу в Галичині. 

       І ось уже цьогоріч, 2 вересня, минає  210 років з дня народження  нашого славетного земляка,  уродженця  гірського села Ясень Івана Вагилевича. Саме його вважають  основоположником відродження, борцем за національне  самоусвідомлення, за рідну мову, культуру, історію,  традиції. 

             Народився Іван Вагилевич 2 вересня 1811 року в сім’ї священника.   Навіки причарувала  його казкова краса стрімких  Карпатських гір.   І зародилося невгамовне  бажання  пізнати  духовні багатства  рідної землі  та відкрити їх для свого народу  і світу.  В його житті, характері і діяльності визначальною ознакою була любов до рідного народу, прагнення працювати в ім'я його  майбутнього.   Саме в Ясені  пробудилася в нього любов до народних пісень, що їх часто співала мати, яка мала чудовий голос. І він з дитячих літ  почав  ті пісні збирати  і записувати. 

       Найбільший творчий здобуток Івана Вагилевича – створення  і видання у 1837 році  спільно із  Маркіяном Шашкевичем і Яковом Головацьким фольклорно - літературного альманаху   "Русалка Дністровая".  Це був, як писав  академік О. Білецький, « подвиг, про який не забуває  український народ».  « Русалка Дністровая»  - перша книжка народною мовою і українським алфавітом на західно - українських землях.

        Значне місце у творчому доробку І. Вагилевича займала перекладацька діяльність. У 1836 році він зробив перший в українській літературі переклад « Слова о полку Ігоревім », який дійшов і до наших днів. 

     Літературна спадщина І. Вагилевича невелика .  Однак  в своїх працях він постає не як байдужий спостерігач, а як вірний син своєї землі, зболениий душею про її минуле і сучасне. 

      Щоб краще пізнати  славетного краянина , відчути дух його епохи  в бібліотеці організовано книжкову виставку « Він – наш поет, він – наша слава». 

     Для нас, бойків, збереження доброї памяті про Івана Вагилевича – справа свята.   Переглянувши матеріали виставки,  ми  помандруємо  літературними стежками  його творчого доробку ,  погортаємо  славетні сторінки історії нашого краю і ще раз переконаємося, що ми живемо серед мальовничої краси  на прекрасній землі, багатій безмежними талантами. 


Немає коментарів:

Дописати коментар