вівторок, 16 березня 2021 р.

Поетичне сузір`я нашого краю

       21 березня рішенням генеральної конференції ЮНЕСКО був призначений Всесвітній день поезії. Це свято відзначається з 1999 року. Рішення про встановлення даного свята було прийнято в зв'язку з тим, що поезія може допомогти людині розгадати найскладніші питання. Вона формує громадську думку і в той же час передає внутрішні переживання як самого автора, так і читачів.В

     Відзначаючи Всесвітній день поезії   Ясенська бібліотека   пропонує  переглянути   віртуальний перегляд  літератури  «Поетичне сузір’я нашого краю»,  який   ознайомить  з творчістю місцевих поетів, людей пера і слова Прикарпатського краю, а саме Рожнятівщини, яка славиться талановитими людьми.

 Карпатська симфонія: збірник художніх творів літературного об`єднання « Горгани»/ред. і упоряд. Л Михайлів.-4 випуск .- Івано-Франківськ: Місто НВ,2020,-240с.

Збірник «Карпатська симфонія» – нова книга художніх творів про наш час, про людей і події нашого часу, які гарно обрамлені думками і почуттями поетів та прозаїків, які живуть і працюють на Рожнятівщині. Це свіжі і трепетні добірки поезій та оповідань, з якими автори йдуть до зацікавленого читача.  В цьому збірнику надруковані  також твори наших  двох землячок : завідувачки клубом Зінаїди Смик та вчителя української мови та літератури Ясенської ЗОШ І-ІІІ ст. Наталії Кривун. 


Михайлів Л.Л.  День любові: Поезії/ Л. Михайлів.-Івано-Франківськ: Місто НВ, 2018.- 148с.  

Нова поетична збірка українського поета Любомира Михайліва про велику і світлу любов, яка робить людину душевно багатою і крилатою. У поетичних строфах та верлібрах автор осмислює сутність нашого тривожного сьогодення, любові до своєї нації, народу і людини. 

   


 Михайлів  Л.Л. За день до весни: Книга сонетів/ Л. Михайлів. - Івано-Франківськ: Місто НВ, 2016.-144с.  

   Квітучі  береги людського життя  і високі небеса любові, трепетні спалахи світанків і чари ночі, добро і зло, сяйво нинішнього дня і тіні сторіч, зустрічі і розлуки - це та тонка смислова канва, на основі якої створено оригінальну і цікаву книгу сонетів, що стали своєрідним гімном сонцю, землі і людині. Збірка наснажена енергетикою минулих поколінь і тривогою неспокійного сьогодення. Додержуючись  канонів сонетної строфи, свої думки і почуття автор викладає щиро і лаконічно, органічно поєднує мотиви громадянської та інтимної лірики.

 

 Данилюк Н.В. Світити мусиш: Поезії/ Наталя Данилюк.- Біла Церква: Час Змін Інформ, 2018.- 108с. 

 В основу нової поетичної збірки молодої української поетеси з Прикарпаття Наталі Данилюк лягли  філософсько-ліричні роздуми про красу природи і красу людських почуттів, про незвичайне і неземне, про таємниці поетичних пошуків, які роблять поетесу крилатою. 

 Збагачена казкою дитинства і материнської любові та любові своїх родичів, авторка пише про все, що хвилює її ніжну душу і серце, щиро, свіжо і з великою зацікавленістю та радістю від побаченого і почутого.    

Данилюк Н. Океан, що навиворіт/ Н. Данилюк .- Івано-Франківськ: Симфонія форте. 2015.- 140с. 

 Океан, що навиворіт - третя поетична збірка прикарпатської поетеси  Наталії Данилюк, до якої увійшла пейзажна, інтимна та громадянська лірика. У ній авторка сповідається читачеві своїми мріями і тривогами, радощами і смутками, своєю любов’ю до рідного краю, до краси і величі природи, до людей;  відкриває незбагненні дива довколишнього світу – здавалося б, непомітні для  стороннього ока, але такі звичні і буденні -  у кожній краплині , у кожному листочку чи квітці. Авторка  сподівається, що ця збірка  стане чудовим дарунком шанувальникам поетичного слова і не залишить байдужими  спраглі краси серця читачів.

Шмигельська Л.Сьоме небо: поезії/Л .Шмигельська  .- Біла Церква: Час Змін Інформ, 2018.-136с.

Розмисли над буттям, світом з його насущними проблемами лягли в основу сьомої поетичної книжки «Сьоме небо» української поетеси Лесі Шмигельської. Діалектична єдність людини і природи, небесного і земного, чуттєвого і раціонального, нашого сьогодення  і майбуття-ось ці головні смислові коди, що увиразнюють розлогий і філософськи заглиблений поетичний монолог авторки. Щирість її жіночої душі і глибина художнього розкриття роблять її поезії світлими, чистими і самобутніми.


Парадовська О. С. Рапсодія осені: Поезії / О.С. Парадовська;передм. Н.В. Данилюк.-Івано-Франківськ: Місто НВ, 2020.- 128с.

  « Рапсодія осені» - нова поетична збірка прикарпатської авторки Ольги Парадовської , зі сторінок якої  поетеса промовляє до читача, відкриваючи душу навстіж,  аналізуючи минуле, радіючи сьогоденню і мріючи про безхмарне майбутнє.  

    

 Діденко С. Одкровення: поезії.- Б.-О.:МПП «ТАЛЯ»,2017.-124с.

Збірка віршів Світлани Діденко про щиру любов до української землі і родини, про зустрічі і розлуки двох закоханих сердець, про глибокі і потаємні почуття , які роблять їх крилатими. Ряд творів у книзі присвячено професії педагога, лікаря , працівника культури.

«Одкровення» - перша поетична збірка авторки.

     


Мацьків О.В. Сонцесад : поезії /О.В.Мацьків.,передм. Л.В . Шмигельської . -Івано-Франківськ: Місто НВ,2018.-136с.

Нова поетична збірка Ольги Мацьків про сокровенні істини нашого життя-любов і зраду, життя і смерть, радість і сум , про нашого сучасника і наш неспокійний та тривожний час. Окремим розділом подано в книзі вірші про кохання.

    


 Мацьків О.В. Вилікуй мене любовю…:поезії/ О,В. Мацьків; передм. Любомира Михайліва.- Івано-Франківськ:Місто НВ, 2017.- 100с.

Окрилена почуттями любові і великої земної радості навколишнього світу, авторка у формі поетичних рядків передає на сторінках книги свої чуттєво –конкретні вияви оптимістичного настрою та карби прожитого і пережитого, що лягли на жіночому серці. Твори інтимної лірики тісно переплетені з віршами про любов до рідного краю , своєї родини, до друзів і тих, хто живе і працює з нею поруч. Цікаво і свіжо написані  в збірці поезії на релігійну тематику. 

«Вилікуй мене любов`ю…»- перша поетична збірка авторки.

 Кондур В.О. Босоногі вірші:поезія/В.Кондур; фотоіл. Я.Коваля.-Львів:Сполом,2018.-112с.

Збірка віршів поета із Ціневи Рожнятівського району,що на Івано-Франківщині, Володимира Кондура - про наше тривожне і нелегке сьогодення, про любов і красу рідного краю. Червоною ниткою проходить у книзі лейтмотив спогадів цікавого і неповторного дитинства , материнської ласки і душевної теплоти. Чимало віршів присвячено друзям ,однокласникам , однокурсникам і рідним.

«Босоногі вірші» - перша поетична збірка автора.


       Пропонуємо онлайн читання власних поезій наших землячок членів літературного об'єднання "Горгани" Зінаїди Смик та Наталії Кривун. 





Немає коментарів:

Дописати коментар