вівторок, 26 січня 2021 р.

Героїв пам`ятаємо імена

                                                                                             «Безвусі, юні, вічно молоді,

                                                                                              Ви склали голови за рідний Київ,

                                                                                              Скріпивши крок державницькій ході,

                                                                                              Вписавши подвиг у свободи вияв».

                                                                                                       Яр Славутич «Крутянці».

         Як швидко летить час… Пройшло вже 103 роки, як Герої Крут  стали на захист свободи молодої Української Народної Республіки.

       15 січня 2007 року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ про «День пам'яті Героїв Крут», який відтоді відзначається на державному рівні.

       29 січня 1918 року студентський курінь Армії Української Народної Республіки під станцією Крути (нині – Чернігівська область) прийняв бій з більшовицьким військом на чолі з Миколою Муравйовим. Майже всі бійці куреня – переважно студенти та гімназисти – загинули в бою або були закатовані більшовиками після взяття в полон. «Це була найкраща українська молодь, яка загинула через бездарність керівництва своєї Держави, в яку вони вірили і за яку загинули», - писав Євген Маланюк.

     Так у полум’ї революції народжувалась Українська Народна Республіка, це була спроба українців хоча б на коротку мить створити самостійну державу й відродити колишню велич козацької Гетьманщини.

    Трагічні події початку 1918 року відображені у багатьох працях істориків, публіцистів, політологів, письменників та поетів, таких, як: В. Сосюра, Яр Славутич, П. Тичина та ін.

    Бій під Крутами став символом патріотизму та любові до Батьківщини. Ми повинні пам’ятати, що недарма, молоді хлопці – юнкери, гімназисти, студенти, школярі, поклали свої життя на вівтар служіння Україні.

    Крути стали початком нової доби в історії України. Без Крут навіть такий акт, як 22-січня, був би документом без підпису.

     Небагато імен тих героїв зберегла нам історія. Ось імена тих, хто відстоював незалежність Української Народної Республіки: Омельченко – командир Студентського Куреня. Студенти Університету св. Володимира в Києві: Андрій та Євген Божко-Божинський, Олександр Попович, Микола Лизогуб, Володимир Шульгін, Лука Григорович-Дмитренко.

     Студенти Українського Народного Університету в Києві: Кирило Головащук, Василь Кирик, Микола Чижів, Олександр Шерстюк, Ізідор Курик. Андрій Соколовський учень 6-го класу 2-ї Української Київської гімназії. Учні 7-го класу 2-ї Української Київської гімназії: Микола Ганькевич, Микола Корпан, Євген Тарнавський, Андрій Дикий, Василь Дмитренко… Перелік цей далеко неповний.

                                  Хай ці імена назавжди залишаться у наших душах!

                                                 Ви за свободу гинули без скарги

                                                           Серед пожеж і руїн.

                                                  Вічна вам пам'ять, вічна вам слава

                                                          І наш доземний уклін.

       До відзначення цієї історичної дати в бібліотеці влаштовано книжково-ілюстративну виставку – пам'ять «Героїв пам’ятаємо імена»


    Бій під Крутами  - це героїчна й водночас трагічна подія. Вона знаменувала початок нової епохи національного пробудження  українців, усвідомлення  права жити на власній землі та святого обов’язку – боронити її. Визначально, що ця жертовна любов зародилася в серцях молодих людей – найкращих представників українського студентства.

 

 

           

Немає коментарів:

Дописати коментар