середу, 6 липня 2022 р.

Чари купальської ночі

      6 липня  бібліотека с. Ясень спільно  з клубом  провели народознавчу годину « Чари купальської ночі». Івана Купала – один з найбільш древніх і містичних слов’янських свят, яке відзначають в ніч з 6 на 7 липня. Відвідати захід і познайомитися з традиціями купальського свята прийшли юні читачі бібліотеки та  гуртківські  нашого закладу культури.  Завідувачка клубом Зінаїда Смик  та бібліотекар Богданна Смик розповіли дітям про витоки свята Івана Купала, про те, що цей день виник ще з часів язичництва. Присутні  дізналися, що Іванів день спочатку був присвячений язичницькому богу Купалі. Але після християнізації Київської Русі назва цього дня доповнилася ім’ям Іоанна Хрестителя (Предтечі), день народження якого збігався з купальським святом.




  Дітям цікаво було почути також про те, що свято Івана Купала відзначають не тільки в Україні, але також у Польщі  та країнах Прибалтики. Івана Купала вважається днем молоді та любові. Згідно з легендою, в цю ніч грали весілля Купала та Марени, що символізувало з’єднання двох стихій – води і вогню, чоловічого і жіночого начал.

       Ведучі познайомили дітей з традиціями і обрядами свята Івана Купала. Юні читачі з великим зацікавленням сприймали розповідь  про купальські ритуали і повір’я. Наприклад те, що у ніч на Івана Купала молодь стрибає через багаття, дівчата плетуть вінки і ворожать на судженого, всі веселяться і шукають загадковий цвіт папороті.

      До цього свята бібліотека влаштувала виставку літератури « Чари купальської ночі». 

                                          

    Представлена література ознайомить з культурою побуту українського народу, з історією виникнення свята Івана Купала, пов’язаними з цим днем звичаями, обрядами, прикметами, повір’ями та традиціями святкування.

Окрасою виставки стали книги: «Свята, традиції, звичаї», «Народні обряди і свята», « Під чаром рідної землі», « Українські символи», «Коло свароже», «Квітчання під небозводом України», «Звичаї нашого народу», « Українські обереги своїми руками». В них розкривається суть вабливої магії купальської ночі з її чарами, обрядами та несподіваними перетвореннями. З давніх-давен живуть у народі повір’я про магічну силу папороті, зірваної у ніч на Івана Купала.

Немає коментарів:

Дописати коментар