четвер, 9 липня 2020 р.

Читай, думай, твори!

       Ясенська бібліотека - філія  пропонує юним користувачам  інформаційний дайджест  «Читай, думай, твори».
      Тим, хто любить читати, пропонуємо цікаві факти про книги і читання.
Чому потрібно регулярно читати:

• Відновлення психічного здоров’я. На початку XX століття з’явився новий метод психотерапії, що використовує літературу як одну з форм лікування словом.

• Зниження ризику розвитку хвороби Альцгеймера — нейробіолог Інна Слатcкі стверджує, що 30 хвилин читання в день в юному віці знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера на третину.

• Зняття стресу — лікарі з США довели, що найефективнішим "антистресом" є саме читання.

• Розвиток емпатії — письменник Ніл Гейман каже, що художня література породжує емпатію.

• Розвиток терпіння — американський соціолог Нейл Постмен стверджує, що читання — складний процес розшифровки написаного, що вимагає і розвиває терпіння.

• Розвиток уяви — всесвітньо відомий дитячий психотерапевт Бруно Бетельхейм говорив, що телебачення підкорює уяву, а не розширює її. Хороша книга одночасно розвиває і звільняє мислення.

• Тренажер для розуму — при читанні задіяно більшість зон мозку.

      Юний друже! Сподіваємось, що ти справжній книголюб і щодня проводиш з книгою вільний час. Чи знаєш ти, що читання має безліч корисних властивостей для твого організму.
Науково доведено, що читання – це чудовий антидепресант, розвиває твою фантазію та аналітичне мислення, допомагає зняти стрес, відволіктися від рутини, а ще покращує пам’ять і навіть рятує від хвороб. Пропонуємо тобі кілька цікавих фактів про читання книг:

при читанні майже 50% часу очі людини дивляться на різні літери. При цьому лінії погляду можуть як розходитися в різні боки, так і перехрещуватися;

при швидкому читанні стомлюваність очей менша, ніж при повільному;

при читанні очі читача дивлячись на різні літери, передають різне зображення, а мозок об’єднує їх в одну картинку;

очі людини з середніми навичками читання роблять на одному книжковому рядку 12-16 зупинок, а тих, хто читає швидко – 2-4 зупинки;



Немає коментарів:

Дописати коментар