четвер, 27 січня 2022 р.

Голокост: забуттю не підлягає

 Відповідно до постанови Верховної Ради України «Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру», починаючи з 2012 року, в Україні щорічно 27 січня на державному рівні відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

Дата була обрана не випадково – саме цього дня було звільнено концентраційний табір “Аушвіц”, він же “Освенцим”.

 У час німецької окупації в роки Другої світової війни територія України стала одним з осередків численних переслідувань за расовою, етнічною, національною приналежністю та масових страт єврейського населення. Так, за статистикою, серед 6 мільйонів загиблих євреїв від нацистської політики терору понад 1,5 мільйони були нашими співгромадянами.

У широкому сенсі слово “голокост” означає переслідування і масове знищення нацистами деяких соціальних, а також етнічних груп, наприклад євреїв, хворих, циган.

У більш вузькому сенсі це слово означає переслідування і знищення саме євреїв, які жили в Німеччині, а також на союзних та окупованих територіях під час Другої світової війни.

Слово “голокост” перекладається з давньогрецької як “всеспалення”.

У світі існують десятки музеїв Голокосту, сотні пам’ятників жертвам. Голокост відображено у літературі, кіно, музиці, образотворчому мистецтві.

Наша бібліотека приєднується до вшанування цієї скорботної дати  і відкриває книжкову виставку-пам'ять  під назвою " Голокост : забуттю не підлягає".

Немає коментарів:

Дописати коментар