вівторок, 4 січня 2022 р.

Дивосвіт різдвяних свят

                   


    Святкування Нового року та Різдва Христового в українців поєднує в собі найрадісніші почуття миру, любові і взаєморозуміння.  Ці свята в Україні асоціюються з новими починаннями, безліччю подарунків, здійсненням заповітних бажань.

       Новий Рік - найзагадковіше свято, що відкриває нам світ добрих казок і чарівництва. Символом вічного світу, щастя і радості є вічнозелена прикрашена ялинка. Верх її увінчаний прекрасною різдвяною зіркою, гілки прикрашені різнобарвними кулями, золотою мішурою, фігурками співаючих ангелів, пастухів з маленькими баранчиками, розсічені свічами та ліхтариками, начебто нагадуючи про вогні багаття й ліхтарів, що світили для вифлеємських пастирів у святу ніч.  Новорічно-різдвяні вогні світять майже в кожнім будинку.

       Свято Різдва - найкрасивіше зимове свято. Починаючи 6 січня, на Свят Вечір, усюди ходили колядники з вифлеємською зіркою. На палці закріплювалася велика зірка із золоченого паперу, прикрашалася ліхтариком, паперовими гірляндами, іноді іконою Різдва, Спасителя чи Божої Матері, потім з цією зіркою обходили навколишні будинки, співаючи різдвяні колядки. Це свято приходить до людей морозної ночі в годину опівнічної храмової служби в сяйві свічок, у світлі зірок і гучному співі хору. Звуки дитячих голосів, що славословлять Бога, як ангельський глас, наповнюють торжеством Всесвіт. Небо і земля славлять Різдво Христове. На землі, хоча б ненадовго, запановує мир, а серця сповнюються доброю волею.

    Прийдешня низка новорічно-різдвяних свят – це відмінний привід для того, щоб урізноманітнити своє дозвілля та прийти з родиною до нашої  бібліотеки . Книжкова  виставка у бібліотеці «Дивосвіт різдвяних свят» проілюструє дітям  звичаї та традиції українського народу у зимові свята.

     Ми бібліотекарі  вітаємо  своїх користувачів з  Новим роком та Різдвом Христовим! Бажаємо всім міцного здоров’я, радості, щастя, миру, добра, благополуччя та достатку.  Завітайте до нас і   створіть собі святковий настрій!

Немає коментарів:

Дописати коментар