пʼятниця, 21 січня 2022 р.

Великий день єднання

     22 січня ми відзначаємо День Соборності України. У цей день 1919 року українці возз’єдналися в єдину державу - Українську Народну Республіку.

   Саме в цей день проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки, який увійшов в історію українського народу як свято національної єдності.Цей день є символом об’єднання України. Він стверджує нерозривний зв’язок між усіма поколіннями борців за її волю і незалежність, демонструючи перед усім світом неподільність української землі і непохитність та монолітність української нації. Адже саме в єдності дій та соборності душ ми можемо досягти величної мети – сильної й високорозвиненої, духовно багатої, вільної й демократичної, європейської України.

   В сучасній Україні офіційно святкувати День Соборності почали у 1999 році. Головною традицією в цей день є утворення "живого ланцюга" єднання. Вперше така масова акція відбулася 22січня 1990 року у 71-у річницю Акта Злуки. Тоді понад мільйон людей, узявшись за руки, утворили безперервний ланцюг від Києва до Львова.

   Відтоді "живі ланцюги" створювались неодноразово, символізуючи єдність українського народу.

 З 2000-х років у Києві щорічно влаштовують "живий ланцюг" уздовж мосту Патона, котрий пролягає між правим та лівим берегами столиці. Соборність сьогодні - це ще і духовне єднання всього населення України незалежно від національності. 

З нагоди відзначення Дня Соборності України в бібліотеці проведено історичну годину"Великий день єднання"

    Більш детально про історичні передумови ухвалення рішення про злуку можна дізнатись з матеріалів розміщених на книжковій виставці   " Одна єдина соборна Україна ", яка  присвячена цій даті. Запрошуємо всіх бажаючих завітати до бібліотеки і відчути цей дух єднання, переглянувши виставку.



Немає коментарів:

Дописати коментар