Меню

пʼятниця, 27 вересня 2024 р.

Бабин Яр: біль нашої пам'яті

                                                  

    Бабин Яр… Полюс нелюдськості… Наш біль… Наша пам’ять… Одна з найстрашніших сторінок літопису зла та страждань, написана людською кров’ю.

    29 вересня  в Україні проводиться  День пам'яті жертв  Бабиного Яру,    однієї з найтрагічніших сторінок в історії ХХ століття – початку масових розстрілів мирного населення, вчинених гітлерівцями в урочищі Бабин Яр під час окупації Києва у 1941-1943 роках.

      Трагедія Бабиного Яру є спільною для всіх, хто живе в Україні. Вона немає терміну давності. Ми повинні з гідністю вшанувати пам’ять загиблих, і не дати забути молодому поколінню, скільки крові було пролито на цій землі. Адже, тільки пам’ятаючи історію, можна зрозуміти ціну справжнім цінностям – життю і свободі людини.     

      Сьогодні про страшні події свідчать згадки тих, хто зміг вижити. Їхніми розповідями всіяні сторінки книжок. До роковин розстрілів у Бабиному Яру у  бібліотеці   організовано  виставку - пам`ять «Бабин Яр: пам'ять на тлі історії»   та проведено годину історичної правди   «Бабин Яр: біль нашої пам’яті». Бібліотекар  розповіла дітям про Київ за часів німецької окупації, представила хронологію подій, які відбувалися в Бабиному Яру, масштаби трагедії та кількість загиблих, серед яких і відома українська поетеса Олена Теліга.


    Історія Бабиного Яру – страшна і повчальна. Десятки тисяч жертв – це реальна ціна за людську безвідповідальність і бажання панувати над світом.Водночас, це повчальний урок для нинішнього покоління, яке має знати всю правду про одну з найбільших трагедій людства, щоб не повторити його помилок.  Трагедія Бабиного Яру залишається й досі темою історичних та наукових досліджень, темою творчості письменників, художників, поетів.

        Людство, на хвилину зупинися.

 У минуле спомин простели,

    Над святою пам’яттю схилися

    Тих, що безневинно полягли…


Немає коментарів:

Дописати коментар