Меню

четвер, 18 травня 2023 р.

Вишиванка - душа українського народу

          У третій четвер останнього місяця весни, що цього року припав на 18 травня, відзначається Всесвітній день вишиванки. Вишиванка — генетичний код українців. Символ віри, надії, любові. Символ сміливості, боротьби та перемог. Вишиванка єднає українців та друзів України по всьому світу. Вишиванка — духовна броня українців. Захистимо своє! — саме такими є офіційні гасла свята цього року.
        Це доволі молоде свято і було започатковане лише 2006 року. Ідею акції "Всесвітній день вишиванки" запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. 
Почалося все з того, що вишиванку одягли кілька десятків студентів та викладачів факультету, але з кожним роком кількість учасників акції більшала в рази. Зараз День вишиванки відзначають мільйони українців. І не лише у нашій країні, а й за її межами.
           Що означає День вишиванки в Україні
         Українська вишиванка - не просто святковий одяг. Споконвіку сорочка, вишита дружиною або мамою, вважалася потужним оберегом від нещасть: кожен стібок зберігав у собі любов і тепло душі. У кожному регіоні України є свої традиції вишивання і символізм орнаментів, але незмінно лише одне: вишиванка - це частина генетичного коду українця. 

      Зараз День вишиванки має особливий сенс - українці змушені відстоювати свою національну автентичність і боротися за неї, віддаючи свої життя.
Сьогодні наш народ захищає не лише фізичні кордони України, а й духовно-культурні. Вишиванка є духовною бронею українців. Вишита сорочка була, є та буде символом нашої ідентичності, віри, надії, любові, боротьби, а головне — Перемоги. 
     Свято запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку – вдягнути вишиванку і в ній піти на роботу чи на навчання. Разом із тим, це свято має глибокий зміст. По всьому світу об'єднуються українці в одній ідеї і показують, що мають власну самоідентифікацію та національний код. У цей день варто пам'ятати свою національну та громадянську позиції, культурну освіченість та духовну свідомість.
    До дня вишиванки бібліотека   та клуб підготували презентацію " Вишиванка - оберіг нації " та  оформили виставку  вишиванок "Вишиванка - душа українського народу" , а також взяли участь у флешмобі " Одягни вишиванку". 

                        





Немає коментарів:

Дописати коментар